İpuçları

Soğan ve Faydaları:

Mutfağımızda en çok kullanılan sebzelerinden birisi de soğandır. Farklı tariflerle çiğ, az pişmiş, kızarmış veya pişmiş olarak tüketilir. Lezzeti ve aroması ile bize özgü çoğu sulu yemeğin olmazsa olmazı olan soğan sağlığımıza faydaları ile öne çıkıyor.

Soğan allium ailesinden olan bir otun kök kısmı ve taze yapraklarıdır. Allium ailesine ait sebzeler yüzyıllardır yalnızca karakteristik tad ve aromaları sebebi ile değil, aynı zamanda eşsiz aromaları ve tıbbi faydaları nedeniyle ekilmektedir. 

Kuru soğan önemli bir kaynaktır. Yapısındaki kükürt içeren ropanthial-S-oksit içeriği nedeniyle gözyaşına neden olan kuru soğan doğal bir antibiyotik ve doğal ağrı kesici özelliklere sahiptir.

Hemen hemen her yemekte kullandığımız soğan vitaminler ve özellikle de B,A ve C vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Bir porsiyon soğan, günlük ihtiyacımız olan C vitamini, B6 vitamininin %10’unu karşılar. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor ve potasyum açısından da zengindir. Soğan, 25 farklı antioksidan türü içerir. İşte mutfaklarımızdan eksik etmemiz gereken soğanın faydaları:

  • İltihaplanma ile mücadele eden antioksidanlar içerir, doğal bir antibiyotiktir.
  • Kolesterol seviyelerini düşüren antioksidanlar ve bileşikleri ile kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. 
  • Bağırsakta bulunan iyi bakteri (probiyotik) sayısını arttırıp bağışıklık fonksiyonunun iyileşmesine destek olur. 
  • Kan basıncını düzenler ve kan pıhtılaşmasını önler.
  • Zengin bir kuersetin kaynağıdır ve kuersetin ince bağırsak, pankreas, iskelet kası, yağ dokusu ve karaciğerdeki hücrelerle etkileşime girerek diyabet ve prediyabet hastalarının kan şekeri kontrolünün sağlanmasına katkıda bulunur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren, akciğeri temizleyen, güneşin zararlarından ve kırışıklıklardan cildi koruyan muhteşem bir selenyum kaynağıdır.
  • Cildin, saçın ve tırnağın önemli bileşeni olan kükürt kaynağıdır.
  • Özellikle kırmızı soğan kötü kolesterolü düşürür.
  • Soğandaki fitokimyasallar, vücudumuzda vitamin C’nin daha iyi kullanılmasını sağlar.
  • Soğanın içerdiği krom, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
  • Soğanda bulunan B9 vitamini (folik asit), depresyonun azalmasına katkıda bulunur.
  • İçeriğindeki sülfür, doku bağlarının güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar. 

Çiğ soğanı seviyor; fakat ağızda bıraktığı soğan kokusundan dolayı ya da olası mide yakınmalarınızdan dolayı tüketmekten çekiniyorsanız, sizler için ürettiğimiz %100 doğal olan Lezzi Kızarmış Çıtır Soğan Parçaları‘nı denemeden geçmeyin deriz. 🙂

HakkımızdaLezzi.com.tr

Lezzi - Yaka Antalya Gıda;

2021 yılında kurulan; Tarım ve gıda sektöründe geniş niteliklere sahip, özgün, genç ve kurumsal bir gıda firmasıdır.
Temel ilkemiz: Müşterimizin ihtiyaçlarına ve beklentilerine cevap verecek nitelikte sağlıklı, güvenilir ve ekonomik ürünleri toplamak, işlemek ve tüketime sunmaktır.

Kontrollü tarım uygulamalarıyla yetiştirilen ürünleri kaliteli, sağlam, doğru ambalaj teknikleriyle paketleyip soğuk zincir yoluyla müşterilerine ulaştırmayı ilke edinmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[instagram-feed]